Nya iPad (2017)

Att skapa något nytt i världen av surfplattor är svårt just nu, till och med för Apple. iPad Pro gav oss flera nya sätt att arbeta på och en stor variation av tillbehör till en 12,9-tum eller mindre platta – men tänk om du inte vill ha de egenskaperna?

Om du känner igen dig är denna nya iPad designad för dig. Den erbjuder förstklassiga specifikationer, en snygg design, förstklassiga funktioner, men med ett lägre pris utan alla extra saker på den.

Den är ganska lik iPad Air 2 – enheten som den ersätter i Apples kollektionslista, som fick en femstjärnig recension här på TechRadar och precis som den enheten så sitter denna mellan iPad Pro och iPad 4 mini, men det finns några viktiga uppgraderingar här som gör denna till en lite bättre surfplatta.

Nya iPads pris och lanseringsdatum 

 • Ute nu, direkt från Apple och andra återförsäljare
 • Billigare än iPad Air 2 från 3 995 kr

Nya iPad är billigare än vad iPad Air 2 var när den var på rea på Apples hemsida. Detta är värt att notera då prisvärda Appleprodukter är svåra att komma över, speciellt när deras iPhone bara verkar öka i kostnad med varje ny generation. 

Denna nya version av iPad har ett pris från 3 995 kr för 32GB Wi-Fi versionen och går upp till 6 695 kr om du vill ha den med 128GB lagringsutrymme och cellular-anslutning – det finns ingen version med 256GB eller 512GB av denna nya iPad.

Vi har sett att priset på versionen med 32GB har sjunkit en del under rea-perioder, men återgår sedan till originalpriset när perioden slutar. Versionen med 128GB och cellular-anslutning har dock stått fast vid sitt värde lite mer, men du kan hitta den en gnutta billigare hos vissa återförsäljare.

Design och skärm

 • Liknande design som tidigare iPads, men fortfarande snygg
 • Tjockare och tyngre än iPad Air 2
 • Lätt att hålla med 9,7-tums skärm, vilket är klockrent för videor

Om du har använt en iPad Air 2 är du redan bekant med designen av denna nya iPad. Den nya versionen är dock lite tjockare än Air 2, men det märks knappt eftersom den är endast 7,5 mm tjock, vilket gör att den går att hålla i en hand.

Den väger endast 469 gram, så om du planerar att bära denna enhet under dina pendlingar kommer du tycka att den är tillräckligt lätt att hålla i längre stunder. Du kan dock vilja använda två händer, eftersom den är 240 x 169,5 x 7,5 mm – den är inte helt enkel att greppa med endast en hand.

Många rubriker har fokuserat på att detta är en tjockare iPad, men i det vardagliga användandet tror vi inte att det har någon betydelse. iPad Air 2 var så otroligt tunn och lätt att du inte kommer märka den lilla utfyllnaden här.

Baksidan av denna iPad är av metall och känns len vid beröring, men tillräckligt lätt att greppa. Det går inte att förneka att iPad fortfarande är den snyggaste surfplattan du kan köpa och de rundade hörnen gör den till en vacker enhet att hålla i handen.

Vi rekommenderar att du köper ett skydd för att försäkra dig om att slippa repor när du har den i väskan. Metallbaksidan kan lätt få märken och du kommer att märka att flottiga fingrar kan distrahera från det vackra om du inte torkar av den ofta.

Den nya iPaden finns tillgänglig i guld, silver och rymdgrå – tyvärr har Apple inte inkluderat en ny röd version av denna iPad för att matcha den nya lysande färgade iPhone 7 och iPhone 7 plus.

Precis som på andra släppta iPads finns det en hemknapp under skärmen  som har Apples Touch ID skanner som gör att du kan ha all din information säkert förvarat bakom ett fingeravtrycks-lås. Det är dock inte så lätt att nå den med din tumme om du inte ligger ner, vi använder därför oftast ett vanligt lösenord istället.

Denna iPad har en 9,7-tums skärm med en bildupplösning på 2048 x 1536. Detta ger dig 264 pixlar mer tum, vilket är samma som deras iPad Pro-modeller.

Det är en Retina-skärm, vilket är Apples egna sätt att säga att du inte kommer att märka pixelkvaliteten eftersom den är så hög. Vi håller med Apple där, under tiden som vi har haft surfplattan har vi märkt att allting vi kollar på ser väldigt vackert ut.

Skärmen är väldigt ljus också – speciellt om du jämför med till exempel den första iPad Air – och detta är en stor fördel över flera av konkurrenterna bland surfplattorna.

Skärmstorleken är värd att notera på den nya iPaden också. iPad Pro 12,9 är alldeles för stor för att vara bekväm att använda varje dag och Apple har prickat helt rätt på storleken här – stor nog att se innehåll lätt, liten nog att vara bekväm.

Gränssnitt och tillförlitlighet

 • Den kör iOS 10.3 mjukvaran direkt när den kommer ur boxen, men kan uppgraderas till iOS 11
 • iOS är ett bra och användarvänligt gränssnitt för surfplattor
 • Ger tillgång till miljoner appar som fungerar med din nya iPad

iOS är troligen det bästa gränssnittet som finns där ute för surfplattor och nya iPad är den första som kommer med iOS 10.3 direkt ur lådan.

iOS betyder att du har mer än en miljon appar som fungerar på din iPad och alla är optimerade för plattformen. Under vår tid med iPaden hittade vi inga appar som inte kunde fungera med den senaste iOS-mjukvaran, då alla passade plattformen väldigt bra.

Ovanliga appar kommer kanske inte att fungera perfekt, men de flesta utvecklare ser till att deras app fungerar på både iPhone och iPad innan de skickar in den till Apple Store. Det finns inte ett lika stort urval av appar där som hos Google Play, men alla höjdare bland apparna som du behöver finns tillgängliga.

Om du har ägt en Apple-produkt tidigare kommer du att förstå gränssnittet direkt. Om inte så är det tillräckligt lätt för att kunna lära sig från grunden.

Alla appar som du laddar ner kommer att komma fram på din hemskärm – det finns ingen app-byrå för att gömma undan saker, som på en Android. Du kan dock lägga dina appar i mappar, genom att hålla ner en apps ikon och sedan dra den in i andra appar.

Apple har valt att inte koppla in känsligheten från Force Touch-skärmen som den senaste iPhone-modellen har till nya iPad, vilket är lite av en besvikelse. Det skulle ha varit intressant att få se vad en apputvecklare skulle kunna göra med en större touch-känslig skärm.

Om du letar efter ett användarvänligt gränssnitt kommer nya iPad verkligen att passa dig – personligen tycker vi att iOS-enheter är lättare att använda jämfört med Android-produkter.  

När det kommer till tillförlitligheten tycker vi att nya iPad är en av de bästa när det kommer till att hålla igång apparna under tiden som vi har använt den. Inga appar kraschar under vår tid med plattan och det är precis vad som förväntas från en Apple-produkt.

Det är också värt att notera att nya iPad lanserades med iOS 10 och att den nu kommer med iOS 11 också. Vi förväntar oss därför att den är inkluderad bland Apples mjukvaruuppdateringar under de kommande åren.

Här är allt du behöver veta om iOS 11 och vi kommer att uppdatera denna recension snart med hur den fungerar på surfplattan.

Apple brukar vanligtvis låta produkter från de senaste åren vara med i uppdateringarna av den senaste mjukvaran, så denna iPad borde klara sig mycket längre än, låt oss säga, iPad Air 2.

Filmer, musik och spel

 • Perfekt skärmstorlek för att kolla på film och tv när du är på språng
 • Bra högtalare, men inte lika bra som iPad Pro-modellerna
 • 32GB eller 128GB lagringsutrymme, inget 256GB-alternativ

Filmer, musik och spel är troligen anledningen till att du kollar på att köpa nya iPad. Apples App Store erbjuder en mängd olika appar som du kan ladda ner för att kolla på filmer eller lyssna på musik, och oändligt med spel, plus att det redan finns några inkluderade på nya iPad för att få igång dig.

För filmer så inkluderar Apple iTunes Store, så att du direkt kan köpa ett urval av de senaste filmerna, eller ladda upp dem till din surfplattas lagringsutrymme och spela dem genom TV-appen.

Den ljusa och högupplösta Retina-skärmen gör detta till den perfekta enheten för att kolla på filmer medan du är på språng. Med den större 12,9-tums iPaden får du en större skärm, men förlorar på att den inte längre blir lika lätt att hålla. Vi insåg också att nya iPad erbjuder en bra kompromiss mellan de två egenskaperna.

Denna iPad är också ett bra sätt att få tillgång till appar som Netflix, Amazon och andra streaming-tjänster, vilket gör det lätt att spela upp videor på plattan.

När gäller musik har du redan tillgång till Apple Musics streaming-tjänst, eller så kan du köpa låtar från iTunes. Det finns även internt lagringsutrymme om du vill ladda upp dina låtar från datorn.

Högtalarna på denna nya iPad är liknande dem som vi har sett förut på iPad Air 2, men detta är fortfarande en fantastisk installation som kommer att passa dig när du lyssnar på musik eller kollar på film.

De är lagom högljudda och låter inte så små som högtalarna på många telefoner. Du kommer dock inse att det är lätt att blockera ljudet här, om du håller iPaden i nedre kanten där högtalarna sitter.

iPaden erbjuder inte fyra högtalare som iPad Pro-modellerna gör, så det kan vara en anledning till att köpa en dyrare iPad om du anser att du behöver högre ljud.

iPaden kommer också göra dig glad om du gillar gaming. Många av de bästa spelen som finns tillgängliga på App Store kostar en del pengar, men alla höjdarspel är här hos iOS om du vill ladda ner dem.

Vi tog Rome: Total War, ett intensivt spel, på en runda och GPU:n lyckades hänga med i allt som hände.

Precis som vi nämnde finns det en 32GB-version av den nya iPad, vilket är den billigaste modellen och borde ge dig cirka 20GB ledigt utrymme eller mer för dina appar och annan underhållning.

För denna recension använde vi 128GB-versionen och vi såg att vi hade 102GB ledigt utrymme för våra saker. Det är tillräckligt med utrymme för att ha filmer, musik och spel, och du lär inte fylla upp det så fort.

Av någon anledning erbjuder inte Apple en 256GB-version av surfplattan för tillfället, även om de kanske bestämmer sig för det i framtiden. Om du letar efter en iPad med riktigt stort lagringsutrymme behöver du köpa iPad Pro.

Prestanda och utvärdering

 • Körs på ett Apple A9-chipp, vilket vi först såg hos iPhone 6S
 • Inte den snabbaste iPaden på marknaden, men lär passa de flesta av dina behov

Spelandet var en av de mest intensiva uppgifterna som vi lät iPaden gå igenom och vi märkte inga problem alls. iPaden blev lite varm när den körde några stora appar, men vi tyckte inte att den någon gång blev för varm att hålla i.

En av de stora uppgraderingarna på nya iPad är inkluderingen av Apples A9-processorkod. Det är ett chipp som debuterade hos iPhone 6S i slutet av 2015 och är inte bland den bästa tekniken, jämfört med den du kan hitta i iPhone 7 eller iPad Pro.

Detta är något som Apple var tvungna att begränsa på grund av priset, men den har en förbättrad processor jämfört med iPad Air 2. Om du letar efter det bästa chippet får du köra på en iPad Pro, men de är endast lite mer kraftfulla, med A9X-chippet på insidan.

De senaste iPad-modellerna har 2GB RAM inkluderat och även om vi inte vet med säkerhet vad som finns i nya iPad så lär den följa i samma fotspår.

I vår utvärdering såg vi att nya iPad gav ett genomsnittligt multikärnresultat på 4351 i Geekbench 4. Både iPad Pro 9.7 (5227) eller iPad Pro 12.9 (5472) fick mycket högre resultat, men de använder de något bättre A9X-processorerna. 

För vardagligt användande kommer nya iPad kunna hantera alla de appar som du vill. Den kanske kommer att få lite problem med multikörning eller vissa produktiva appar, men bortsett från det så kommer du vara glad med hur snabbt allting laddar och fungerar.

Battertid

 • Vi hittade inga problem med batteritiden hos nya iPad
 • Cirka 10 timmar aktiv skärmtid, vilket ger dig ungefär fem filmer på raken

Apple räknar med att din iPad ska hålla i 10 timmar efter en enda laddning och under våra tester upptäckte vi att detta stämmer medan vi surfade på Internet och kollade på videor.

Spelandet kommer troligen att tömma batteriet lite snabbare, men det är fortfarande imponerande med tanke på hur tunn nya iPad är, vilket brukar göra att batteriet är mindre.

Vi ville se en liten förbättring på batteritiden mot iPad Air 2, men det ser ut som att nya iPad håller ungefär samma tid.

När det kommer till det dagliga användandet kommer nya iPad att erbjuda dig några dagar om du inte använder den så ofta. Vi använde iPaden i cirka tre timmar per dag och den höll då lite mer än tre dagar med den graden av användande.

Vi körde vårt batteritest på nya iPad, vilket innehöll 90 minuter av videospelning i full ljusstyrka med anslutningarna avstängda. Vi märkte att vi tappade 15% av batteriet under den tiden. Det är imponerande med tanke på att iPad Air 2 tappade 20% under samma tid.

Om du köper cellular-versionen av denna iPad är det värt att notera att den anslutningen kommer att betyda att plattan tömmer batteriet lite fortare än Wi-Fi-versionen. Du kan dock lätt stänga av anslutningen när du inte använder den genom att sätta på flygplansläge, vilket är lätt att nå genom Inställningar.

För laddningen behöver du en Lightning-kabel som kopplas in i nedre delen av iPaden. Den har en omkopplingsbar kabel som gör den lätt att sätta in.

Det finns dock ingen snabb-laddning i iPaden och att fylla ett sådant stort batteri kommer att ta lite tid. Vi märkte att det tog nya iPad lite över fyra timmar att ladda från noll till 100%.

Kamera

 • 8 MP på kameran på baksidan är användbart men bör inte användas som din huvudsakliga kamera
 • 1,2 MP på frontkameran kanske låter lite, men fungerar bra för samtal

Kameran på denna bör aldrig vara din huvudsakliga kamera med tanke på att det är en surfplatta du köper, men det är en användbar extra egenskap att ha en på framsidan och en på baksidan av enheten.

Nya iPad kommer med en 8 MP kamera på baksidan som kan ta detaljerade bilder, men vi rekommenderar det inte framför en smarttelefon; det kan vara svårt att hålla i en iPad och ta kort, och det kommer definitivt inte att passa dig när du är på språng.

Kameran kan vara användbar att ta bilder med hemma och sen ladda upp direkt till apparna på din iPad, därför är det bra att Apple har inkluderat en bra kamera på baksidan av nya iPad.

Den 3264 x 2448 höga bildupplösningen är en helt okej kvalitet och kommer inte att skämma ut dig i sociala medier. Förvänta dig dock inte att denna kamera är i samma klass som en iPhone 7 eller andra moderna smarttelefoner.

Under tiden som vi haft nya iPad har vi insett att frontkameran är mycket mer användbar.

Kameran funkar lika bra när du tar en konstig selfie som när du använder 1,2 MP frontkameran till att ha videosamtal med dina vänner, eller ta kort för dina sociala medier. Det är väldigt låg upplösning dock, så förvänta dig ingen proffskvalitet. 

Kameraexempel

Nya iPad ser ut att vara surfplattan man bör köpa under 2017, och visar att Apples iPads fortfarande är plattorna att sikta mot. Den erbjuder allt som du behöver för att kolla på olika medier och kostar mindre än iPad Air 2 gjorde när den var på rea.

Denna iPad är inte lika bra för professionellt användande som iPad Pro-kollektionen, men byggnaden och specifikationerna tillsammans blir i det hela ett bra paket.

Med en design som är vacker och lätt att hålla, en snygg skärm och visst kraftfullt innehåll blir det svårt att hitta en surfplatta som erbjuder så mycket som iPad faktiskt gör för detta låga pris.

Vem är denna för?

Om du aldrig har ägt en surfplatta förut är nya iPad perfekt att börja med. Kort sagt, om du inte ska använda den för arbete finns allt du kan vilja ha i denna surfplatta.

Om din surfplatta är några år gammal och behöver en uppgradering kommer denna nya iPad också att vara ett bra alternativ.

Köp dock inte denna om du letar efter en produkt till ditt yrkesliv eller arbete. Då behöver du en iPad Pro, plus tillbehören, eller kanske en bärbar dator. Denna iPad har inte tillräckligt stark processor för att köra den typen av intensiva uppgifter och tillbehören du skulle behöva till denna nya iPad är inte lika bra som tillbehören är till iPad Pro.

Bör jag köpa den?

Nya iPad är mycket bättre än iPad Air 2 – som faktiskt var en fantastisk surfplatta – och kommer ge dig allt du behöver från en underhållningsenhet som du kan använda i soffan.

Om du har en iPad Air 2, iPad Pro eller en nyare iPad Mini är det inte värt att uppgradera till denna nya iPad. Den erbjuder ingen stor skillnad mot dem, då är det troligen mer värt att vänta på en ännu större uppgradering.

Denna nya iPad är, hur som helst, bättre än de flesta Android-surfplattor på marknaden just nu och med sitt låga pris är den ett klockrent val för någon som letar efter en ny surfplatta.

Konkurrens 

Tror du inte att nya iPad är gjord för dig? Här kommer några andra alternativ som du kan titta på.

iPad Pro 9.7

Gillar du designen och storleken på en iPad, men behöver något som är lite mer professionellt? iPad Pro 9.7 kan då vara vad du vill ha. Den har Apples Pro-koppling, så att du kan använda den med ett smart tangentbord, och även Apple Pencil stylus (Apples egna penna).

Om du ska anteckna eller rita är iPad Pro 9.7 troligen en bättre enhet för dig än nya iPad. Det finns också en 256GB-version av denna iPad, men den är dyrare än nya iPad.

Läs hela recensionen: iPad Pro 9.7

Samsung Galaxy Tab S3

Tror du att en Android surfplatta kanske är bäst för dig? Den bästa på marknaden just nu är Samsung Galaxy Tab S3. Den erbjuder förstklassiga specifikationer – du kan titta på HDR-videor på skärmen – och är även kompatibel med en kollektion av tillbehör som gör den till ett bra val för professionella. 

Galaxy Tab S3 kommer dock att vara dyrare än nya iPad och du kanske vill köra på ett Apple-alternativ här enbart för att det är billigare än Samsungs senaste.

Läs hela recensionen: Samsung Galaxy Tab S3

iPad Mini 4

Detta är ett alternativ att köra på om du gillar Apples produkter, men vill ha något lite mindre. iPad Mini 4 är den bästa miniplattan som Apple någonsin har skapat, och den erbjuder dig de flesta av nya iPads egenskaper, men med en 7,9-tums skärm.

Det är dock fortfarande hög bildupplösning och den erbjuder dig faktiskt en skarpare bild än nya iPad. Den är ganska liten dock, det är definitivt inte plattan för alla.

Läs hela recensionen: iPad Mini 4

Source link